Десет браншови организации в животновъдството  изпратиха обща декларация до служебния

...
Десет браншови организации в животновъдството  изпратиха обща декларация до служебния
Коментари Харесай

Десет организации в животновъдството с обща декларация до служебния министър на земеделието



Десет браншови организации в животновъдството  изпратиха обща декларация до служебния министър на земеделието, в която желаят при започване на октомври да бъде платена финансовата помощ, която се отпуска поради войната в Украйна.  В декларацията те упорстват и за оставка на изпълнителния шеф на Агенцията по храните.

426 милиона лв. е държавната помощ за земеделците за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние от съветската експанзия против Украйна. Фонд " Земеделие " реши, че ще приема заявки за помощта от 1-ви до 23-ти септември, а ще заплати парите до 21-ви октомври. Според фермерите обаче, изключителната помощ би трябвало да бъде изплатена до 2-ри октомври.

В момента се прави подготовка за новата стопанска година и с тези пари стопаните могат да обезпечат фуража за своите животни. Ако парите закъснеят, ще бъдат безсмислени, считат животновъдите, които предизвестяват:

" В момента сме като опъната струна и всеки миг може да изстреля фермерите на автомагистралите ".

Второто им искане е до през днешния ден системата ВетИС, в която се разпознават животните, да проработи. Тя беше блокирана от хакерска офанзива при започване на август и по този начин се блокира огромна част от активността на фермерите. Според тях, Агенцията по храните би трябвало да понесе отговорност за това посредством оставката на ръководителя си Христо Даскалов.

" Животновъдите бяха повече от търпеливи . Няма европейски животновъд в другите страни, който би  позволил и търпял това, с изключение на нас ", съобщи пред БНР Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на говедовъдите.
 проф. Христо Даскалов Снимка: БГНЕС

" Имахме брутална хакерска офанзива . Въпреки че беше затворена нашата ВетИС система, провали върху наличието на данни нямахме. Загуба на данни от системата няма , сработила е някаква " защитна стена ", изясни в предаването " Преди всички " изпълнителният шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов.

" Държавата България и тук е оставила всичко в ръцете на една частна компания , против една голяма сума всяка година – да поддържа тази система. Сумата е с 6 нули . "

След два одита и двата отчета изобщо не са ласкави във връзка с поддържането на тази система, означи проф. Даскалов. По думите му се употребява най-старата налична версия на системата , без да е била актуализирана.

Предприети са действителни стъпки за създаване на нова ВетИС система , почнало е прекачване в облака на държавното управление, стана ясно от думите на Даскалов.

Той е оптимист, че системата може да тръгне през днешния ден.

Детайли по тематиката чуйте в звуковия файл. 

По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР